618x347“Миналата седмица на българската алтернативна сцена се появи нов сингъл, който веднага си спечели заслужени овации. Песента е на новоизгряващата група Hayes & Y и носи името You Make Me Sick.

Оказва се, че зад това мигновено грабващо китарно звучене стоят не просто четири талантливи момчета, а и музикалният инди лейбъл Homeovoxmusic. Голямата фигура в него е Георги Георгиев – китаристът на „Остава”, една от най-обичаните български алтернативни групи.

Той и другият музикален продуцент на Homeovoxmusic Мартин Стоянов целят чрез лейбъла да изградят стабилна среда за млади групи и изпълнители, като в проекта си включват още диджеи и музикални селектори със собствени сетове и миксове.

Младите последователи

Homeovoxmusic стартира през април тази година като самостоятелен проект на Жоро от „Остава”. Тогава той пусна своя пилотен сингъл “Изгубен”, като в реализацията на песента се включиха барабанистът на Gravity Co. Стефан Пoпов и басистът на LaText Иван Вълев.

„Оттам започнах да търся млади групи, като бях супер песимистично настроен”, разказва Жоро. Все пак той знаел, че от многото млади хора, които вижда с китари по улиците, няма как всички да свирят само осемдесетарски хеви метъл. Бил убеден, че и съвременната поп рок вълна е застъпена у нас и има прохождащи банди, които правят алтърнатив, адекватен на световните тенденции.

Първоначално Жоро бил впечатлен от вече несъществуващата група My Disorder. После чул за пръв път и Hayes & Y, които го спечелили със здраво звучене, ясна музикална посока, зрялост и дисциплина. „Те са млади, но се вижда, че са завършена група, защото по някакъв начин вече имат това усещане помежду си, което трябва да има групата като емоция и като визия”, казва той.

Той бързо ги привлякъл към Homeovoxmusic и допълнил лейбъла с още няколко обещаващи таланти. Днес в него влизат Bears and Hunters и Jin Monic (също млади алтернативни банди), както и 17-годишната Mila Robert.

Всички те са фокусирани върху създаването на авторска музика и Жоро им помага във всякакви аспекти, но без да се меси в творческите им решения. А Мартин Стоянов реализира студийните записи на групите.

„Нямаше по-добър момент, в който да се появи Homeovoxmusic”, радват се момчетата от Hayes & Y и описват лейбъла като общност от хора с близко виждане за музиката и свободна зона, в която се обменят идеи, инструменти, песни и опит. „Жоро е организатор и ментор. Примерът, който вдъхновява”.”

Full article: HERE

Advertisements