Class of 2015“Пълен клуб, авторски песни, разпродаден първи тираж от дебютния диск, звук, който не е изпълнен с носталгия. С това описание не сме свикнали да асоциираме младите български групи, но това е положението с Hayes & Y.

Те са Благослав Анастасов (вокали, китара), Радослав Лозански (китара), Ивайло Делев (бас) и Георги Деянов (барабани), като първите трима свирят заедно още като съученици в Първа английска гимназия в София. Групата, чието име “не означава нищо особено дълбоко”, започва през 2011 г., но не бързат с първите изяви на живо – за повече от година (и докато чакат Георги да завърши образованието си в Холандия) те внимателно работят по авторските си песни и не си позволяват да излязат пред публика, преди да имат достатъчно количество. “Не пеем кавъри, освен ако не се налага да направим по-дълго изпълнение. Искаме да вървим напред с нашата музика и дано все повече хора да осъзнават нуждата от групи, които залагат на собствен материал”, казва Благослав, отговорен също така за написаните изцяло на английски език текстове.

Към днешна дата Hayes & Y са част от Homeovoxmusic, лейбъла на Георги Георгиев от “Остава”, с които делят обща репетиционна, вече имат първи клип, кроят планове за следващия, а към края на миналата година издадоха дебютното си EP. “Не смятаме да сме като онези, които правят нещо ново веднъж на няколко години – напротив, искаме постоянно да записваме, да вадим нови издания през няколко месеца. И се надяваме през лятото да е готов и дебютният ни албум”, казва с внимателен тон вокалистът на групата, изглежда, наясно с това колко разтегливи са тези планове във времето на местната сцена.”

Read full article: HERE

Advertisements